Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X. 2011r w sprawie informacji na temat żywności.
W jadłospisie wyróżniono substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. Nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X. 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowywanych potrawach. Podkreślone produkty są alergenami. Używane przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: gorczycy, selera, orzechów, orzeszki ziemne, migdały, nasiona sezamu, mleko, jaja, soję, ryby, mleko, łubin zboża gluten / pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/.
Wartość kaloryczna i odżywcza wyprodukowanych posiłków znajduje się do wglądu w kancelarii przedszkola.